vh vloeren waarom een vloer egaliseren

U heeft gekozen voor een PVC-vloer, waarom moet er eerst geëgaliseerd worden?

Als u heeft gekozen heeft voor een PVC-vloer is het uitermate belangrijk dat de ondergrond geëgaliseerd wordt. Waarom is dit egaliseren zo belangrijk? De stroken PVC van 2 of 3 mm dikte stellen hoge eisen aan de ondergrond. De ondergrond  moet volledig, vlak, stabiel, vet- en stofvrij en blijvend droog en scheurvrij zijn en bovendien moet de ondergrond voldoende hardheid hebben. Als u dit zelf wilt controleren, krast u met een mes verticale en horizontale lijntjes zodat er ruitjes ontstaan, gaat de ondergrond binnen deze lijnen stuk dan is de grond niet hard genoeg.

Ook moet de ondergrond stof- en vetvrij zijn, anders hecht de lijm niet goed aan de grond en bovendien zie je ieder zandkorreltje door de PVC-vloer heen.

De stroken van een PVC-vloer zijn flexibel en buigen met de ondergrond mee, als de ondergrond niet volledig glad is, zult u op den duur iedere ongelijkheid in de PVC-vloer zien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien moet de ondergrond goed droog zijn, is hij dat niet dan kan de ondergrond gaan “bewegen”, hierdoor zullen de stroken PVC vervormen of zelfs loskomen van de ondergrond.

De eis van de ondergrond voor een klik PVC-vloer of dikkere stroken PVC is lager, de eis aan de ondergrond kun je vergelijken met het leggen van een laminaatvloer.

De grond is geëgaliseerd, hoe wordt nu uw PVC-vloer gelegd?

  1. Allereerst wordt de vloer geschuurd, waardoor alle kleine onregelmatigheden worden verwijderd. Dit gebeurt met een schuurmachine die op lage toeren draait, hierdoor is er ook niet zoveel last van stof.
  2. De vloer wordt gezogen met een industriestofzuiger om alle stof te verwijderen.
  3. De eerste baan wordt ingelijmd en de eerste stroken worden op de vloer geplakt. Als er een aantal banen liggen, worden de stroken aangewalst met een vloerwals. Dit is een metalen rol van 50 tot 70 kilo. De PVC stroken worden op deze manier goed in de lijm gedrukt en de lijm wordt hierdoor ook goed verdeeld.
  4. De hele vloer wordt op deze manier gelegd en het uiteindelijke resultaat mag er dan ook zijn.